Kenmerken van de Molukse cultuur

 Eten, rond de tafel samenkomen en een maaltijd delen, het heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de Molukse cultuur. Voor de Molukkers in Nederland is het eten bovendien een manier om de band met het moederland te behouden en te onderhouden. Bepaalde gerechten horen bij speciale gelegenheden en bepaalde smaken brengen onmiskenbaar de herinnering van het thuisland met zich mee.

  In Nederland zelf, is eten en voedselbereiding op het moment ongekend populair. Het lijkt alsof Nederland massaal aan het koken is geslagen. Exotische ingrediënten waren nog nooit zo makkelijk verkrijgbaar. Programma’s als masterchef, heel holland bakt en allerhande tv-chefs domineren de televisiekanalen. Iedere supermarkt heeft een eigen magazine met recepten, kooktips en ingrediënten, en kookboeken van alle soorten en maten vullen de schappen in de boekenwinkels.

 De populariteit van eten en het verkrijgbaar zijn van allerlei recepten en ingrediënten brengt ook een interesse voor authentiek koken en de eigen keuken met zich mee. Vanuit deze interesse is ‘de Molukse recepten’ facebook pagina ontstaan.

 Met de komst van internet zijn recepten en kooktips met een druk op de knop te vinden en uitwisselbaar. Vanuit de behoefte van 1 persoon om specifiek Molukse gerechten en recepten te delen werd ‘de Molukse recepten’ facebook pagina opgericht. Wat simpel begon met een paar foto’s van bereide gerechten groeide in korte tijd uit tot een platform met 26.000 leden waar dagelijks 1000 mensen actief reageren en foto’s, recepten en tips met elkaar uitwisselen.

 De behoefte om te delen zorgt voor veel verkeer op de ‘de Molukse recepten’ facebook pagina. De kennis van koken en de eetcultuur is veelal mondeling doorgegeven, al doende lerend van een generatie die helaas is heengegaan. Met het heengaan van de eerste generatie wordt er gezocht naar andere manieren om te leren, te delen en de eetcultuur te behouden.

 Vanuit deze behoefte en het vele verkeer op de facebook pagina is er de vraag gekomen naar een boek waarin Molukse recepten worden samengebracht. Met het uitbrengen van een kookboek worden recepten niet alleen gedeeld, maar ook bewaard voor volgende generaties opdat the authentieke gerechten en daarmee een deel van de eetcultuur behouden blijft.